Schoonmaken

De mate waarin kozijnen worden schoongemaakt en goed onderhouden, hangt direct samen met de levensduur van de kozijnen. Hoe beter kozijnen worden schoongemaakt en onderhouden, hoe langer het kozijn mee zal gaan. Het effect van het schoonmaken op die levensduur hangt af van het materiaal waar de kozijnen van gemaakt zijn. Zo hebben houten kozijnen veel meer onderhoud nodig om in topconditie te blijven dan bijvoorbeeld kunststof, aluminium of stalen kozijnen.

Schoonmaken van houten kozijnen

Houten kozijnen moeten schoongemaakt worden om te voorkomen dat de kozijnen worden aangetast door schimmels en mossen. Hierdoor kan het hout gaan rotten, wat de levensduur ernstig kan inkorten. Vaak worden de kozijnen schoongemaakt bij het lappen van de ramen. Daarnaast zullen de kozijnen eens in de paar jaar geschilderd moeten worden; gemiddeld gebeurt dat eens in de vijf jaar.

Schoonmaken van kunststof en aluminium kozijnen

Aluminium en kunststof kozijnen dienen ook regelmatig schoongemaakt te worden. Dit kun je makkelijk doen als je ramen zeemt of laat zemen. Daarnaast zullen dergelijke kozijnen ongeveer eenmaal per jaar in de was moeten worden gezet, zodat de weersinvloeden het materiaal minder aantasten.

Stalen kozijnen

Tenslotte zijn er nog stalen kozijnen. Deze kozijnen kunnen in principe niet roesten, maar moeten ook wel zo nu en dan schoongemaakt worden om er goed uit te blijven zien. Gemiddeld is één keer per jaar reinigen wel voldoende, afhankelijk van hoeveel eisen je stelt aan de schoonheid van de kozijnen.

Voor alle onderhoudshandelingen geldt dat je ze eigenlijk niet te vaak uit kunt voeren. Hoe vaker je de kozijnen schoonmaakt, hoe beter het voor de kozijnen zal zijn. Let altijd wel op met agressieve schoonmaakmiddelen; deze kunnen de kozijnen en de lak hevig aantasten. Probeer dus altijd met schoonmaakmiddelen te werken die geschikt zijn bevonden voor het materiaal waarvan je kozijn is gemaakt. Op die manier voorkom je onnodige schade aan de kozijnen.