Houtrot

Houtrot in een kozijn heeft vaak als oorzaak dat er niet (tijdig) onderhoud is gepleegd aan de kozijnen. Houten kozijnen dienen met regelmaat onderhouden te worden en veel mensen vergeten dit of stellen dit uit. Een andere reden dat houtrot optreedt is dat het kozijn gewoon aan het eind van de levensduur is. Behalve het vervangen van rotte kozijnen kiezen sommige mensen voor een reparatie van houten kozijnen. Er zijn speciale houtrot vul producten op de markt waarmee je de gaten die het houtrot in het kozijn heeft achter gelaten kunt vullen. Na deze behandeling is het van belang dat je het onderhoud wel gaat uitvoeren zoals dat voorgeschreven is voor houten kozijnen.

Vervangen bij houtrot in het kozijn

Een andere optie is om de houten kozijnen te laten vervangen door een kozijnspecialist. Deze optie raden wij overigens aan; houtrot verhelpen met een houtrotvuller is een tijdelijke oplossing en is eigenlijk alleen maar uitstel van executie. Gelukkig kiezen de meeste ook voor vervangen wanneer ze houtrot aantreffen in een kozijn. Dit is een veel duurzamere oplossing.

De kozijnen met houtrot zou je bijvoorbeeld kunnen laten vervangen door kunststof kozijnen, deze kozijnen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig en zijn bovendien niet hoog geprijsd in de aanschaf. Nog een voordeel is dat de isolatiewaarde vaak hoger ligt dan bij houten kozijnen, en zeker hoger dan een houtrot kozijn.

Ook kun je natuurlijk weer voor houten kozijnen kiezen, het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je deze wel goed onderhoud zodat er niet weer houtrot ontstaat. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type hout waar het kozijn van gemaakt is, hardhout kozijnen rotten bijvoorbeeld lang niet zo snel als een grenen kozijn.